Examinationen
Examination i kursen mat och vin i kombination. I tisdags hade vi prov i mat och vinkursen, jag och Robin jobbade i grupp och fick en fyrarätters meny tilldelad, sedan skulle vi välja ut viner som passade till.
Tillaga dessa och presentera framför Karin och Ella. Ålands radio var där och intervjuade oss för att öka spänningen lite.
\nSå för den som vill finns reportaget
HÄR.
Vin: Pfaff blanc d blanc cremant d Alsace, Frankrike
Varför det passar : Druvan Nebbiolo har smak av skog, svamp, tryffel vilket möts i risotton med samma komponenter. Risotto är en vanlig rätt i Italien, den friterade salvian tar fram örtigheten och salvia toner i vinet. De höga tanninerna bryts av parmesanosten och smöret. Den mörka färgen i svampen möter den mörka färgen i vinet och skog och svampsmak förstärks. Tryffeln kommer också fram och tar ut sin rätt med den ultimata kombinationen med en riktig Barolo.
Manchego med örtolja, marinerad aprikos och rostade nötter
Vin : Muga Blanco 2016, Viura, Rioja, Spanien
Passar med vinet för att : Manchego är smörig, nötig, gräddigt vilket möts väl med ekad viura med samma egenskaper. Manchego kommer från La Mancha spanien, där också viura odlas. De rostade nötterna, osten, örtoljan kommer alla väl ihop med vinet som är ekat, hög syra för att möta örtoljan med citron. Smaker som nötter, vanilj och smör kommer fram i vinet. Eken lyfter ostens nötighet. Även smaker som aprikos kommer fram i vinet.
Vit chokladkladdkaka med fruktkompotti
Vin : Patricius Tokaj Aszu 4 Puttonyos 2012, Ungern
Varför det passar till vinet: Vit Chokladen med sina vaniljtoner, passar bra med vaniljen i kompotten. Kompottens frukter såsom ananas, aprikos, citrus gifter sig fint med Tokajen där dessa smaker återfinns. Den höga syran i Tokajen möts med syran i ananas och citrus. Honungs karaktären i melonen lyfter honung och nötighet i Tokajen. Tokaj kommer från Ungern där söta desserter, gärna saftiga kakor och exotisk frukt är ett vanligt sätt att avsluta måltiden.