Examinationen

Livet / Permalink / 0

Examination i kursen mat och vin i kombination.
\nI tisdags hade vi prov i mat och vinkursen, jag och Robin jobbade i grupp och fick en fyrarätters meny tilldelad, sedan skulle vi välja ut viner som passade till.
\nTillaga dessa och presentera framför Karin och Ella. Ålands radio var där och intervjuade oss för att öka spänningen lite.
\nSå för den som vill finns reportaget HÄR.

\n

Menyn bestod av :

\n

Hummersallad med parmesan o chilimajonnäs, bacon, rostade nötter och russin

\n

Vin: Pfaff blanc d blanc cremant d Alsace, Frankrike

\n

Passar tillsammans för att: Det mousserande vinet lyfter fram hummern. Rätten innehåller olika nötter, pistagenötter och pinjenötter. Pinot Blanc har en nötig ton i sig. Rätten innehåller även russin, därför har vi valt det mousserande vinet Cremant istället för champagne för att få en högre sockerhalt, har en karaktär av rostat bröd så den passar utmärkt till bacon. Vinet höjs också av parmesan som vi har i såsen.

\n

Risotto med tryffel, portabellosvamp, friterad purjo och salvia

\n

Vin : Casina Boschetti Gomba Barolo 2013, Piemonte, Italien

\n

Varför det passar : Druvan Nebbiolo har smak av skog, svamp, tryffel vilket möts i risotton med samma komponenter. Risotto är en vanlig rätt i Italien, den friterade salvian tar fram örtigheten och salvia toner i vinet. De höga tanninerna bryts av parmesanosten och smöret. Den mörka färgen i svampen möter den mörka färgen i vinet och skog och svampsmak förstärks. Tryffeln kommer också fram och tar ut sin rätt med den ultimata kombinationen med en riktig Barolo.

\n

Manchego med örtolja, marinerad aprikos och rostade nötter

\n

Vin : Muga Blanco 2016, Viura, Rioja, Spanien

\n

Passar med vinet för att : Manchego är smörig, nötig, gräddigt vilket möts väl med ekad viura med samma egenskaper. Manchego kommer från La Mancha spanien, där också viura odlas. De rostade nötterna, osten, örtoljan kommer alla väl ihop med vinet som är ekat, hög syra för att möta örtoljan med citron. Smaker som nötter, vanilj och smör kommer fram i vinet. Eken lyfter ostens nötighet. Även smaker som aprikos kommer fram i vinet. 

\n

Vit chokladkladdkaka med fruktkompott

\n

Vin : Patricius Tokaj Aszu 4 Puttonyos 2012, Ungern

\n

Varför det passar till vin : Vit Chokladen med sina vaniljtoner, passar bra med vaniljen i kompotten. Kompottens frukter såsom ananas, aprikos, citrus gifter sig fint med Tokajen där dessa smaker återfinns. Den höga syran i Tokajen möts med syran i ananas och citrus. Honungs karaktären i melonen lyfter honung och nötighet i Tokajen. Tokaj kommer från Ungern där söta desserter, gärna saftiga kakor och exotisk frukt är ett vanligt sätt att avsluta måltiden. Liknande inlägg

Till top