Annorlunda korkdefekt

Vin / Sommelier, defekter, kork, vin / Permalink / 0
Två procent av alla vinflaskor förslutna med kork är korkdefekta.
Korkdefekt är inte ett enstaka fel, utan ett samlingsnamn för defekter som ger vinet en smak/ doft av mögel, fuktig källare eller simbasäng. Smulor av kork i vinet är INTE korkdefekt.
 
Det pågår mycket forskning kring varför dessa uppstår och det finns massa orsaker och teorier varför vinerna blir korkdefekta. En anledning är att kork har en stor förmåga att dra åt sig dofter och helt enkelt absorberar dofter som finns runt omkring.
Det kan även bero på den klorbehandling som korkarna utsätts för för att steriliseras samt få rätt färg. Men även efter man upptäckte detta och minskade antalet klorbad, så har antalet korkdefekter inte minskat.
En annan orsak till korkdefekt är att korkarna blivit usatta för mögel i sin förpackning på väg till vineriet, före de sätts i vinflaskorna. 
 
Senare undersökningar har även visat att träpallar som impregnerats med klorfenoler smittat korkarna i flaskor som legat på pallarna. Man har även isat att impregnerat trä i vinanläggningar smittat av sig till faten, och då kommer allt vin att smaka en ton av korkdefekt.
 
Som sagt, det kan finnas många orsaker till korkdefekt. Ibland kan det faktiskt vara så att flaskan förslutits med en skadad eller dålig kork, så som bilden nedan.
 
 
Har du köpt ett dåligt vin, kan du alltid lämna tillbaka det, förutsatt att du inte dricker upp hlea flaskan först. Jag vet faktiskt inte ritigt vad som kan ha hänt denna kork, men vinet var helt dött i smaken och smakade inget vidare alls. Vad tror du har hänt?
 
 
För den som vill veta hur korkarna tillverkas, så lägger jag in en video här! Tycker det är helt farsinerade hur mycket jobb som läggs ner för bara koken i flaskan. En vinkork kostar mellan 5-20 kr styck beroende på kvalitet. 
 
Ha det toppen så hörs vi imorgon!
 

Liknande inlägg

Till top