Besök på Ästad vingård

Vin / vin, Ästad vingård / Permalink / 0
För någon vecka sedan var jag och Alfred till Ästad vingård.
Där fick vi testa deras viner samt besöka vingården, vineriet och deras nybyggda vinkällare.
De har även byggt upp en spaanläggning, nytt hotell och restauranger i anslutning till vingården.
Otroligt fina miljöer och väl värt ett besök.
 
Jag tänkte berätta lte om det vin som vi fick smaka.
 
 
 
Ästad vingård är en av sveriges största vingårdar beläget i Åkulla naturreservat. 
Man har ca 4 hektar med vinrankor, men planerar att plantera mer nästa år eftersom efterfrågan är större än vad man nu kan producera. 
Därför går detta vin inte att köpa på systemet eller någon annan stans, utom just på provningarna här på vingården.
Druvan man valt att plantera är Solaris, en tålig druva som lämpar sig bäst i vårat kalla klimat.
I början gjorde man flera olika typer av viner, men nu har man bestämt för att hålla sig till mousserande viner då det är dem som blir absolut bäst här.
 
Kort fakta om Solaris
 
Odlas i Tyskland, Danmark och Sverige
 
Druvan Solaris är framtagen i Tyskland 1975 för att skapa en stark druva som klarar svalt klimat, möggel och svampangrepp. Solaris är en korsning av Riesling, Pinot Gris och muscat korsningar och alltså ingen hybrid som många tror utan av arten Vitis Vinifiera.
 
Solaris har hög syra, fyllighet och mycket citrustoner.
 
 
Vi testade årgång 2014, bland de sista flaskorna som fanns kvar.
Jag tyckte att den var bland de bättre svenska vinerna jag smakat, Solaris kan lätt bli lite för mycket, men här gjorde den sig elegant och syran har hunnit rundas av något.
Vinet är gjort på "traditionella metoden" alltså där man tillsätter jäst och låter den ligga på jästfällning för att själv utveckla sina bubblor.
Denna har legat 36 månader på jästfällning och fått en fin brödig karaktär som kan liknas vid en fin cava.
 
Jag tycker att man kan dricka den som den är, eller till lite chips och löjrom, enklare snacks som inte tar över den eleganta smaken.
 
 
 
 
Här är en bild på den fina vinkällaren, där det fanns en hel del ögongodis för en sommelier. Främst från de kända distrikten som Bordeaux, Bourgogne osv, men även lite andra svensktillverkade viner.
 
 
En bild på stål tankarna där vinerna ligger och lugnar ner sig och sediment får sjunka till botten före de flyttas över till flaska eller fat för att jäsa.
 
Ställningen på bilden under kallas för Pupitre, där ligger flaskorna för att jästen sakta skall sjunka ner mot flasköppningen och sedan kunna avlägsnas före försäljning. 
 
 
Bild på flaskor som ligger och jäser, mätaren som ni ser är för att kunna mäta trycket i flaskorna. Mousserande vin har högre tryck än ett bildäck. Normalt ligger trycket på 5-6 atmosfärer.
 
 
Hoppas ni förstod vad jag pratade om, en konst att vara pedagogisk utan att bli för fånig.
Ställ gärna frågor om det är något ni undrar eller om jag skall förklara något djupare.
 
Ha det bra så länge!

Liknande inlägg

Till top