Chateauneuf du Pape

Vin / Frankrike, Rhone, Sommelier, vin / Permalink / 0
I södra Rhone i Frankrike ligger ett välkänt och ytomspunnet område kallat Chateauneuf du Pape. 
Chateauneuf du Pape är den region i södra Rhone som gör vin av högst kalitet. Man gör både vitt och rött vin och titalt 13 druvor är tillåtna. Normalt består största delen av Grenache men det är olika beroende på vinmakare. 
Chateauneuf du Pape består av 3000 tusen hektar vinområde vilket gör att det kan vara stor variation inom området. 
En karakteristisk sak för just Chateauneuf du Pape är att jordmånen består av en speciell sort stora stenar, kallade Gallets. Dessa värms upp när solen lyser på dem och behåller sedan värmen under kvällen. Deta leder till att temperaturen runt rankorna är betydligt högre än de hade varit annars.
I Chateauneuf du Pape finns även lera och kalkrik jord.
 
De 13 tillåtna druvorna är :
  • Grenache ( Noir/Blanc/Gris)
  • Mouvédre
  • Syrah
  • Cinsaut
  • Counoise
  • Piqpoul ( Noir/Blanc/Gris)
  • Terre Noir
  • Bourboulenc
  • Clairette
  • Roussanne
  • Vaccarése
  • Picardin
  • Muscardin
Igår körde vi en liten provning hemma jag och mamma, började med Naturvin, övergick till portvin, sen sherry och avslutade med att ta fram en flaska Chateauneuf du Pape.
Nämligen Paul Jaboulet Ainé, Chateauneuf du Pape, Le Cedres 2015.
Denna finns inte på systemet utan är köpt på båten över till Åland, men däremot finns andra viner av samma producent att få tag i.
 
 
För att testa detta vin ordentligt lagade vi ryggbiff till middag, tillsammans med smörstekt champinjon, padrones, örtsmör och hasselbackspotatis!
Vinet hade klarat en ännu kraftigare rätt, så hade jag gjort om det hade jag haft en potatisgratäng istället. 
Men vinet fick verkligen smakerna att blomma ut!

Fulländad söndag kan man säga! 
På återseende!
 
 

Liknande inlägg

Till top