Godingar från Jura

Vin / Frankrike, Jura, Vin Jaune, vin / Permalink / 0
Jura är en vinregion som ligger i Frankrike, högt upp bland bergen mot Schweiz.
Här görs riktigt unika viner som vi inte dricker speciellt mycket av i Sverige, men börjar bli allt mer poppis.
 
Mest känt är Vin Jaune, ett vin som genomgår samma process som en fino sherry, alltså utveckling under jästtäcke. I Jura odlas främst Chardonnay och druvan Savagnin, man får också odla Pinot Noir, Trosseau och Poulsard.
För att det ska få heta Vin Jaune får endast druvan Savagnin användas.
 
Gör man ett vin med sama metod som Vin Jaune, men använder både Savagnin och Chardonnay kallas det bara för sous voilé. 
 
Oj, känns som att det blev väldigt komplicerat där en sväng. Åter till vinerna, två av mina favoriter på systemet som jag köpt hem flera gånger är Maison Rijckaerts Cote du Jura 2018, ett vin på 100% Chardonnay från en 5,5 hektar liten odling i Jura. Handskördade druvor och sedan lagrat 6 månader på ekfat. Denna är inte gjord enligt sous voilé metoden utan som traditionellt vin. Kostar 159 kr på systemet, köp!
 
Vin nummer två är Henri Marie Savagnin - Sous Voile 2011 från Arbois ett av de bättre områdena från Jura. Denna är då gjord som en oxidativ sherry och har toner av övermogna äpplen, russin och massor med torkade bär och nötter. Passar perfekt med lagrade ostar som exempelvis Comté som kommer från samma område.
 
Ett vin som inte finns att få tag på vad jag vet, men som jag själv hade äran att smaka på i höstas var denna Vin Jaune från 2009, av en producent som heter Joseph Dorbon. Lagrad i 7 år under jästtäcket på 500 liters ekfat. Den var verkligen magisk!
 
 
Frågor? Ställ frågor!

Liknande inlägg

Till top