Naturvin

Vin / Naturvin, vin / Permalink / 0
Vad är ett naturvin?
 
Det finns ingen exakt definition på vad naturvin är, men jag skulle beskriva det såhär:
 
"Naturvin är ett vin tillverkat så naturligt som möjligt, inga tillsatser, bekämpningsmedel eller processer som påverkar vinet. Man låter enkelt naturen sköta sitt och utsätter inte vinet för onaturliga moment."
 
Man tillsätter inget socker eller industrellt framtagen jäst utan vill man att det skall jäsa så ställer man exempelvis vinkaret någonstans så att naturliga jästsporer från omgivningen får vinet att jäsa.
 
Naturvin är en hel vetenskap i sig och det krävs otroligt mycket kunskap hos vinmakaren för att få ett bra vin. Många naturvin är som små experiment och varje flaska blir unik.
 
Jag tänkte berätta lite om ett kul naturvin som jag drack i helgen. (Tryck på bilden för att se den i större format).
 
 
Askaneli Brothers, Rkatsiteli Qvevri ett orange vin från Georgien. 
Detta går att beställa på Systembolagets beställningssortiment och kostar 118 kr. Ett riktigt fynd faktiskt. 
På etiketten ser ni ett gammalt lerkärl, detta för att visa att vinet har lagrats på lerkärl ( = Qvevri) istället för ekfat eller ståltank. Detta har också gett vinet sin orangea färg.
Redan för 8000 år sedan använde man sig av denna typ av kärl ofta grävde man ner dem också för att de skulle hållas svalt. 
Vinet har en liten strävhet, ganska hög syra och smak av torkad frukt, övermoga äpplen och nötter.
 
Väldigt häftigt vin som jag skulle rekommendera till en krispig fläsksida, honungsglace och ungsbakad kål eller en annan fläskrätt med mycket fett och grillade toner.
Nu blev jag hungrig, haha
 
Ett annat härligt naturvin som finns att få tag i på systembolaget är Kamara Estates naturviner från Grekland. Dem träffade jag på en provning med TM Kvalitetsviner, fick dricka deras vin och äta grekisk plockmat medan de berättade om vinerna!
 
 
De är familjen Kioutsoukis som har vingården och de var verkligen superhärliga!
Dimitros som ni kan se på bilden ovan arbetade som kemisk ingenjör och bestämde sig för att göra något nytt. Han och hans fru Elftheria bestämde sig för att starta en vingård, på 11 hektar odar de nu inhemska druvor, bla Assyrtiko. 
 
 
En superhäftig kombination var deras Retsina tillsammans med fetaost som de tagit med sig hela vägen från grekland, olivolja och oliver. Så enkelt och himla gott!
 
 
Beklagar dessa suddiga bilder men de var tagna under stor eufori! Jag verkligen älskade denna provning!
 
Tyvärr finns endast 2 av dessa viner att beställa på systembolaget. Det är Nimbus Ritinitis Retsina , 2017 samt ett rött vin Nimbus Russus , 2016.
 
Våga testa lite roliga viner, man lär sig mycket!
Ha det bra så länge så hörs vi snart igen!
 
 
 
 

Liknande inlägg

Till top