En värld av Sherry

Vin / Sommelier, sherry, vin / Permalink / 0
I sydvästligaste delen av spanien ligger Jerez och här och endast här görs Sherry.
Egentligen borde vinodling inte ens vara möjligt i Jerez, men eftersom de har en speciell typ av jordmån kallad Albariza. Albarizajorden har en stor uppsugande förmåga vilket gör att den suger upp vårregnet och gömmer det under det hårda skal som blir av den stekande solen.
I den kalkrikaste Albarizajorden växer de bästa druvorna för Sherry.
 
Sherry får endast tilverkas av tre druvsorter, Palmino, Pedro Ximenez och Moscatel.
Palmino står för 95% och är den viktigaste. Pedro Ximenez och Moscatel används för att söta upp vinerna på Palmino. Det finns två olika stilar, oxidativt utveklad så kallad Oloroso eller Fino som utvecklas biologiskt.
 
När man gör Sherry gör man först ett helt torrt vin, sedan tillsätter man 95% -ig druvsprit.
Vinet tappas på fat och fylls inte hela vägen upp utan man lämnar en luftspalt.
Om alkoholhalten höjs till 15,5% bildas ett lager av jäst (även kallat flor). Detta gör i sin tur att vinet skyddas från syre och INTE oxiderar. Utvecklingen sker biologiskt genom kontakten med den levande jästfällningen. 
 
Höjer man istället alkoholen till över 17% kommer jästen att dö, istället lagrar man vinet på fat med stora luftspalter utan jäst och vinet kommer då oxidera. Då får vi en Oloroso Sherry.
 
Sherry delas in i olika stilar efter hur de har lagrats. Vilken stil det är kommer att stå på ettiketten ch hjälpa oss att förstå vad vi kan förvänta oss av den flaska vi köper.
Bild från Sherryprovningen i hade med Vinkällan i våras. Alla olika stilar representerade.
I det första glaset kan man se en ljus Fino, ser ut som vitt vin i färgen. Bilden nedan ser ni De olika stilarna i samma ordning som glasen står.
 
Olika stilar av Sherry
 
Fino - Biologiskt utvecklad, vitt torrt vin med ca15% alkohol.
 
Manzanilla - Är en Fino som är lagrad i Sanlucar de Barrameda. Lättare och elegantare än Fino.
 
Amontillado - Är en Fino där floret försvunnit och vinet sen utvecklats oxidativt. Vinet får bärnstensfärg och är kraftigare, eldigare och smak av oxiderade äpplen, nötter.
 
Manzanilla Pasada - En Amontillado lagrad i Sanlucar de Barrameda.
 
Palo Cortado - Ett vin som producenten är extra stolt över, gjörs som Amontillado men håller högre kvalitet.
 
Oloroso - Utvecklats oxidativt från början. Kraftig i stilen, mörkbrun färg och smak av oxiderade äpplen och nötter. Alkohol på 17-22%.
 
Manzanilla Olorosa - En Oloroso från Sanlucar de Barrameda.
 
Nu är ni snart Sherryexperter! Jag avslutar med ett litet Sherrytips från Systembolaget!
Goya XL, Manzanilla en Rama, lagrad i Sanlucar de Barrameda i mer än 10 år. Komplex smak med smak av torkade äpplen, nötter och fat. Serera kyld som en perfekt kompis till tapas, chark och ostbricka! 
 
Det som är riktigt toppen med Sherry är ju att eftersom det är lagrat så länge med kontakt med syre är ju att den håller ett tag i kylskåpet, så man inte behöver dricka allt på en gång!
 
Hoppas ni blev sugna på Sherry!
Tack för mig!

Liknande inlägg

Till top